El ritual del cafè àrab ja és patrimoni de la humanitat

Una nova tradició ha passat a engrossir la llista del Patrimoni Intangible de la Humanitat de la UNESCO: el ritual de preparar, servir i beure cafè als països àrabs.

A les societats dels Emirats Àrabs o l’Aràbia Saudita servir el cafè és molt més que oferir una beguda, sinó mes aviat una genuïna mostra d’hospitalitat i generositat.

La preparació del cafè àrab comença amb la selecció dels grans, que primer es torren lleugerament en una paella plana i després es trituren en un morter de coure amb un mall del mateix metall. Seguidament, els grans mòlts es col·loquen en una cafetera de coure, que s’omple d’aigua abans de posar-la al foc.

Una vegada la infusió està llesta, es col·loca en una cafetera més petita i se serveix delicadament als convidats en tasses petites. La tradició diu que primer s’ha de servir al convidat més important o al més vell. A més, les tasses mai s’omplen de tot i es procura que els convidats beguin almenys una tassa, però no més de tres.

Segons la UNESCO, els principals dipositaris d’aquesta pràctica cultural són els xeics i els caps tribals, així com els homes i dones més vells de la comunitat beduïna i els propietaris dels negocis de cafè.

I una última curiositat: els beduïns sempre tenen cafè preparat per si vénen convidats. Però si l’hoste no pren la tassa i la col·loca al terra, significa que necessita demanar un favor especial. En aquest cas, els beduïns li preguntaran immediatament “què podem fer per tu?”.