4 motius per a comprar productes de quilòmetre zero

Com ja us vam anunciar en el nostre anterior post, Café Saula s’acaba de sumar a la campanya “Cafè torrat a Catalunya, cafè de proximitat”. Es tracta d’una iniciativa ideada pel Gremi del Cafè, torradors de Cafè de Catalunya per a reivindicar la indústria de cafè catalana, així com els beneficis de consumir productes de proximitat.

Malgrat que som conscients que el cafè, per les seves característiques úniques, sempre prové d’altres regions del planeta, des de Café Saula si que creiem que en aquests temps és bo apostar per productes que, almenys en el seu procés final, hagin estat elaborats prop dels consumidors. En aquest cas, el procés de selecció, torrat i envasament del cafè.

Més enllà del cafè, hi ha diversos motius pels quals és bo comprar productes de proximitat, o també anomenats de quilòmetre 0:

1. Potenciem l’economia del nostre entorn

Comprar productes de proximitat beneficia a les empreses locals, que normalment aposten per una producció més sostenible i respectuosa amb el medi ambient de la zona.

2. Deixen una petjada ecològica molt de menor

Són productes que no requereixen recórrer grans distàncies per a arribar al seu punt final de consum, per la qual cosa es produeix un estalvi molt considerable de l’energia necessària per a transportar-los.

3. Redueixen el desaprofitament alimentari

Com s’escurça considerablement la cadena d’intermediaris dels productes, es redueixen les pèrdues per deficiències en el transport i emmagatzematge. Això limita el desaprofitament final dels aliments.

4. Consumim menys productes elaborats industrialment

Com no s’exigeixen condicions de llarga conservació per als productes, és una bona manera d’assegurar-se que els aliments frescos com a carns, hortalisses, llegums o fruites no porten elements nocius per a la salut, com els potenciadors del sabor, els sucres afegits o els estabilizants.