Barcelona, el primer port cafeter de l’Estat

Puerto Barcelona años 70

Amb més de 150 anys d’història, el Port de Barcelona té una llarga història amb el comerç del cafè i el cacau. Encara que si hem de posar una data clau, aquesta seria a partir del 1979, quan el trànsit de cafè va deixar de ser un monopoli de l’Estat i Barcelona va recuperar la seva capacitat per a importar i exportar aquest producte.

Molt aviat, i gràcies a la presència d’empreses torradores com a Cafè Saula, Barcelona es va situar com el principal port cafeter del país. I per a donar resposta al creixement d’aquest trànsit i potenciar la internacionalització del sector, Barcelona es va homologar com a port de cafè per la Nova York Board of Trade-NY-BOT (ICE Futures) i la London International Financial Futures and Options Exchange-LIFFE.

Aquestes homologacions exigeixen als operadors del port uns elevats nivells de qualitat en els espais i condicions d’emmagatzematge del cafè. Amb el temps, aquesta certificació i especialització ha convertit el Port de Barcelona en un gran competidor amb altres ports del nord d’Europa. Actualment importa sobretot cafè verd procedent de més de 40 països de tot el món i també exporta productes acabats del cafè a nombrosos destins internacionals.