Bodega Vasconia, 112 anys d’història

Bodega Vasconia, 112 anys d'història
Bodega Vasconia, 112 anys d'història

Al barri Gòtic de Barcelona es troba la Bodega Vasconia, un lloc mític que ja compta amb més de 112 anys d’història. Tot va començar el 1905, quan Don Alluitz Velasco va marxar del seu Bizkaia natal a causa de la inestabilitat de la conca minera i de les nombroses vagues que hi havia en aquella època. Va ser així com, juntament amb tota la seva família, es va mudar a Barcelona i va obrir un petit bar al carrer Gignás 13. En aquest moment el barri Gòtic era molt conegut perquè tota la bohèmia de la ciutat omplia els seus bars, fins al punt de ser conegut com el barri dels vins. De fet, molts artistes i pintors com Picasso, Miralles, A. FabrésRusiñol, Mir o Casas passejaven i celebraven animades tertúlies en aquests locals.

I entre aquest ambient tan vibrant va néixer la Bodega Vasconia, un bar de menjars i begudes on es podien degustar les tradicionals receptes casolanes que imperaven en aquella època i que tant agradaven als clients, que bevien els vins a granel que es portaven de la Rioja alabesa i del Priorat.

Més tard van arribar temps difícils amb la Guerra Civil i els bombardejos a la Ciutat Comtal, i després de la posterior època de la gana, el local va ser traspassat a un jove canari anomenat Miguel Hernández el 1945. Igual que van fer els seus antics propietaris, la nova família també va viure a la part superior del bar i va mantenir el nom i estil dels menjars i els seus vins, que ja eren molt coneguts al barri. Des d’aleshores, la família Hernández va estar al capdavant d’aquest bar, sent regentat per dues generacions i sempre mantenint un alt nivell en la seva cuina tradicional i casolana.

No va ser fins el 2016, quan es va jubilar un dels fills, que la direcció del local va ser traspassada a un grup d’experts restauradors, que van decidir tornar a donar-li una empenta, situant-lo amunt de tot amb els mateixos plats de sempre i amb la filosofia casolana de la tapa. A més, van aportar un nou i elaborat celler amb 27 referències de vins.

Actualment la filosofia de la Bodega Vasconia, amb Luis al capdavant, segueix sent la mateixa des de 1905: que el client se senti com a casa, tant el del barri, com el barceloní o el turista. La proximitat amb el client és una de les principals claus del negoci. I encara que la seva especialitat siguin els vins, les cerveses i les tapes, els seus propietaris també tenen molt en compte la qualitat del cafè que serveixen. Per això van decidir apostar per Café Saula. “Els clients sempre ens demanen un bon cafè”, asseguren en el local, que s’enorgulleixen que un client italià els hagi posat una bona referència gràcies al seu cafè. “És difícil trobar a Barcelona un bar que faci un bon cafè, i avui l’he trobat”, deia a la seva nota.

Des de Café Saula estem molt orgullosos d’estar presents en establiments tan mítics de la nostra ciutat. Seguirem treballant per oferir el millor cafè.