Què és la crema del cafè?

La crema del cafè és la capa de fines bombolles que apareix a la superfície d’un cafè espresso. Està formada per una emulsió d’aigua, aire, greix i matèries coloidals que conté el cafè. La seva presència i el seu aspecte orienten a la persona que pren l’espresso sobre la qualitat de la beguda que li han servit. El color de la crema ha de ser avellana fosc amb estries de color més clar, formant el que els italians anomenen “tigratto”.

Pel que fa a les bombolles, han de ser microscòpiques, ja que si són de gran grandària denoten errades en la preparació de l’espresso. Tampoc són correctes les taques blanques ni les zones en què la crema s’obre i mostri el líquid que té sota. D’altra banda, l’ús del cafè torrefacte no influeix en la presència de la crema, tan sols la fa més negra.

En definitiva, una crema ben feta és el resultat del treball del professional que ha preparat la tassa. I per aconseguir-ho, ha de saber mantenir la seva cafetera i el seu molí correctament, tenir coneixements sobre la qualitat del cafè que compra i, sobretot, elaborar cada tassa amb afecte i atenció.