Bourbon Pointu, el ‘Grand Cru’ de La Reunió

Avui parlarem del Bourbon Pointu, una de les varietats de cafè aràbica més apreciades de tots els temps. Pertanyent a la família dels Bourbon, el Bourbon Pointu es localitza a la illa francesa de La Reunió. Al llarg de la història, aquesta illa va passar de mà en mà fins que França va reclamar la seva jurisdicció al 1642. Va ser aleshores quan el rei Lluís XIII va ordenar canviar el nom de la illa, llavors ‘Santa Apolonia’, pel de Bourbon, en honor al nom de la seva dinastia.

Quan al 1665 la Companyia Francesa de les Índies Orientals va enviar els primers colons a la illa eren els anys del descobriment del cafè a Europa. A Java i Indonèsia ja hi havia les primeres plantacions i la demanda d’aquest preuat producte era cada vegada major. Els colons aviat van veure una oportunitat al inspeccionar els seus terrenys i descobrir els grans atributs que oferia aquella terra per al cultiu dels cafetals. Encara que al 1715 es van plantar els primers arbustos, la producció amb finalitats comercials no es va iniciar fins el 1771.

Anomenat Bourbon en honor al nom de la illa i Pointu pel seu aspecte allargat i punxegut, aquest cafè va arribar a ser el preferit del rei Lluís XV i de la seva cort, així com el de personatges il·lustres com l’escriptor Voltaire o el pintor Fragonard.

El científic Sieur Leroy va arribar a descobrir que el cafè que s’estava produint a La Reunió era, en realitat, una mutació natural del cafè aràbica importat del Iemen. Per desgràcia, l’època daurada del Bourbon Pointu es va acabar quan al segle XVIII una forta plaga va acabar amb pràcticament tots els cafetals.

Durant més de mig segle, el Bourbon Pointu va deixar d’existir. No obstant, una iniciativa del Consell Regional de la Illa va reunir fons al 2002 per investigar sobre les possibilitats de recuperar aquest cultiu. Va ser així com es va iniciar la col·laboració amb el CIRAD (Centre de Cooperació Internacional en Recerca Agronòmica per al Desenvolupament) en el projecte. Al 2007 es va crear la Coopérative Bourbon Pointu i molt aviat es va fer realitat la comercialització de la primera collita efectiva d’aquest valuós cafè.

Avui dia, el Bourbon Pointu, també anomenat Laurina, creix a les faldilles del volcà Pitó des Neiges de La Reunió. Un sòl molt ric que produeix un cafè complex, ben balancejat i sorprenentment subtil al paladar.

Encara que és un cafè molt difícil de trobar i té un preu elevat, a Cafè Saula ja fa anys que apostem per una de les varietats Bourbon en la nostra línia de productes Premium.