Colòmbia, un viatge al triangle cafeter

Colòmbia, un viatge al triangle cafeter
Colòmbia, un viatge al triangle cafeter
Colòmbia, un viatge al triangle cafeter

Colòmbia no només és conegut per ser el bressol del realisme màgic, sinó també per ser un dels principals productors mundials del cafè considerat com ‘mild’ (suau) i aràbica.

Al país hi ha dues èpoques en els quals es realitza la recol·lecció de cafè: la principal, que és entre abril i juny, i la secundària, també coneguda com mitaca, que es dóna entre octubre i gener. I va ser precisament fa poques setmanes, en plena recol·lecció, que l’equip de Café Saula es va desplaçar fins allà per a veure-la de primera mà.

Quan es parla de Colòmbia i el cafè, ens referim en realitat a una zona del país molt concreta: el conegut com a eix o triangle cafeter. Es tracta d’una àmplia extensió de cafetals i reserves naturals situada a 1.500 metres d’altura que abasta, principalment, tres departaments: Quindío, Caldas i Risaralda i les seves respectives ciutats, que són Armenia, Manizales i Pereira. Unes terres de gran bellesa i gent càlida que donen la benvinguda als viatgers més apassionats pel món del cafè.

Tal com explica Lluís Saula, director de Café Saula i una de les persones que va viatjar fins al país colombià, en el triangle cafeter es produeix un dels cafès suaus i aràbiques més prestigiosos del món gràcies a la seva ubicació privilegiada pel que respecta al sol, l’orientació i l’altura. “Aquestes característiques li donen al cafè una acidesa molt important”, explica Saula, que afegeix com les collites en aquest lloc de la terra són molt complicades, perquè els cafetals se situen entre molts pujols i muntanyes.

Encara que actualment la major part de l’exportació de cafè del país està en mans de la Federació Nacional de Cafeters de Colòmbia, en els últims anys també està creixent l’exportació privada. I com a curiositat, el cafè colombià és conegut en el comerç internacional pel nom corresponent a la província on s’ha produït. Així doncs, es pot trobar cafè amb el nom d’Armènia o Medellín, que de fet són dos de les varietats més famoses del país per la seva qualitat Excels.

En definitiva, viatjar al triangle cafeter de Colòmbia és un viatge al cor d’un dels millors cafès del món.