Com dominar l’art de la cafetera italiana

Tots nosaltres tenim o hem tingut una cafetera italiana a casa disposada a seduir-nos amb el millor perfum de tots, el del cafè. Fer-la servir i preparar un bon espresso no té cap misteri, però sempre hi ha uns consells que cal saber per obtenir un resultat perfecte. Nosaltres te’ls expliquem:

  1. Utilitza la millor matèria prima

Sembla una obvietat, però un bon cafè depèn de la seva qualitat. A Cafè Saula tots els nostres productes són de la varietat Aràbica, la més exquisida del mercat. Així mateix, no s’hi val posar qualsevol aigua. Si poseu aigua de l’aixeta el cafè tindrà més gust a clor o calç . El millor és utilitzar aigua mineral embotellada. Per cert, sabíeu que el cafè de Nàpols té molt bona fama degut a la particular composició que té l’aigua de la ciutat?

  1. Troba el punt d’equilibri amb l’aigua

És important aconseguir el punt just a l’hora de posar aigua a la cafetera: ni passar-se ni quedar-se curt. Per sort, hi ha moltes cafeteres que tenen una marca on s’indica quin és el nivell apropiat. Si la vostra cafetera no en té, podeu fer servir el truc de molts italians: omple d’aigua fins a arribar al centre de la vàlvula circular per on la cafetera deixa escapar el vapor, sense que aquesta quedi totalment submergida. És així com es calcula que cada tassa tingui la proporció justa d’aigua i de cafè.

  1. Dosifica el cafè

El cafè s’ha de deixar caure suaument sobre el filtre de metall fins a formar una petita muntanya. Per repartir-lo bé per la superfície s’ha de donar petits cops laterals a la cafetera amb una cullereta. El més important, però, és no pressionar mai el cafè perquè hi càpiga més quantitat. Sempre s’ha de mimar i assentar-lo de manera suau i sense forçar-lo.

  1. Foc pacient i constant

És imprescindible que la calor del foc que rep la cafetera es mantingui sempre constant. Un canvi brusc de temperatura pot arruïnar completament el seu sabor. Un cop la cafetera comenci a fer bombolletes, no s’ha d’apagar el foc, sinó que s’ha de deixar expulsar tot el cafè fins que ompli el dipòsit. Un altre consell no menys important: la flama del foc mai ha de superar la base de la cafetera.

  1. Remoure bé abans de servir

Pocs amants del cafè saben que abans de servir s’ha de barrejar bé el cafè a la pròpia cafetera. El sistema perfecte: obrir la tapa de la cafetera i remoure amb una cullereta l’apreciat líquid. D’aquesta manera evitem que algunes tasses tinguin més concentració de cafè que altres.

  1. Un últim consell per acabar…

Netejar una cafetera i el seu filtre és, probablement, una de les parts més importants de tot el procés. La cafetera s’ha de desmuntar amb totes les diferents peces i només es pot netejar amb abundant aigua calenta a mà, mai amb esponja. Tampoc aconsellem fer servir detergents, o com a molt aquells que no tinguin cap tipus d’aroma. L’objectiu és que quan tornem a preparar cafè la cafetera tingui el mínim rastre químic possible.