Com valorar la crema d’un cafè espresso perfecte?

café espresso

A qui no li agrada poder assaborir un bon cafè espresso a primera hora del matí mentre el sol entra càlidament per la finestra? O durant una tarda de pluja assegut a la nostra cafeteria perferida? Sigui com sigui, el plaer de degustar un bon cafè espresso sempre és benvingut. Però, com podem apreciar si la seva crema ha quedat amb el gust i la consistència adequada?

Analitzem la crema de l’espresso des dels nostres cinc sentits:

VISTA
La crema és una capa de bombolles finíssimes que estan formades per una emulsió d’aigua, aire, greix i matèries col·loïdals que conté el cafè. El color de la crema ha de ser avellana fosc amb estries de color més clar, formant el que els italians anomenen “tigratto”.

OÏDA
Si ens trobem en un lloc sense soroll i apropem l’espresso a la nostra oïda podrem detectar la deliciosa efervescència de la crema en esvanir-se.

OLFACTE
Sabrem si estem davant d’una bona crema quan aquesta sigui capaç d’incrementar l’aroma percebuda a conseqüència del segellament, que evita la ràpida dispersió dels compostos volàtils en l’ambient.

GUST
Una vegada hem pres un cafè espresso, notarem a la nostra cavitat oral i retronasal una permanència dels sabors que fa de l’espresso una beguda que es beu ràpid, però que conserva un llarg record.

TACTE
La sensació de cremositat i la textura densa són el principal referent al cos com a mesura per a veure la intensitat de l’espresso. A més, una vegada finalitzada la degustació, aquestes sensacions afavoreixen que la permanència en boca de l’espresso sigui major per l’efecte de la untuositat.