Els 6 passos per fer un bon espresso

Fer un bon cafè espresso és un art a l’abast de tots, però que no molts treballadors del món de l’hostaleria saben seguir a la perfecció. Per aquest motiu Noemi Paoli, barista i formadora de Café Saula, ens explica en què consisteixen aquests 6 passos bàsics per servir un espresso en excel·lents condicions.

1- Dosatge:

En aquest primer pas cal tenir en compte amb quin tipus de molinet treballem. Si és del tipus superautomàtic cal assegurar-nos que acabi de sortir tota la càrrega de cafè al filtre, perquè sinó ens podem quedar a mitja càrrega i no posar els 7 grams necessaris. I si és un molinet de palanca, cal tirar d’ella però després deixar-la anar sense acompanyar-la, perquè ja té un moll intern que fa aquesta funció.

2- Aplanat:

Després de carregar el dosatge es forma una petita muntanya de cafè mòlt al filtre. Per això, cal aplanar-la donant cops petits, de manera que després es pugui premsar uniformement.

3- Premsatge:

De forma recta i decidida, es premsa el cafè mòlt amb uns 15-20 quilos de pressió.

4- Neteja:

Després del premsatge, és normal que les vores del casquet s’embrutin amb una mica de cafè mòlt. Aquesta brutícia pot arribar a les gomes de la vora del filtre i després pot provocar que no s’adhereixi bé a la màquina espresso. Per això és important netejar-ho bé abans de fer el següent pas.

5- Purgar:

És indispensable sagnar o purgar una petita quantitat d’aigua del grup d’extracció abans d’enganxar el portafiltres a la màquina espresso, perquè aquesta aigua porta el pòsit del cafè cremat anterior. Així doncs, cal treure aquest líquid per fer el nou cafè amb aigua neta.

6- Tecla / tassa:

Una vegada enganxem el portafiltres a la màquina espresso, el cafè comença a cremar-se degut a l’alta temperatura del grup. Per aquest motiu és bàsic estrènyer de seguida la tecla de l’aigua i evitar que el cafè es cremi. Com es té un temps de marge fins que no comença a caure l’espresso, és millor preparar la tassa després d’haver premut el botó, així el recipient es manté calent durant més temps damunt de la màquina.