És bo reescalfar el cafè?

Acostuma a passar entre molts consumidors de cafè: se’ls refreda una tassa de cafè perquè hi ha hagut algun imprevist o preparen cafeteres italianes a primera hora del matí i aprofiten per anar reescalfant el cafè que ha quedat dins. En definitiva, en moltes ocasions s’acaben prenent el cafè reescalfat. És recomanable fer-ho?

Sens dubte, el millor cafè que es pot prendre és aquell que s’ha acabat de fer. És així com es poden degustar i percebre totes les propietats aromàtiques i organolèptiques que ofereix. En canvi, quan es reescalfa el cafè es disminueixen els seus beneficis i el seu sabor es torna més àcid i amarg.

Així doncs, encara que consumir cafè reescalfat no sigui perjudicial per a la salut (si es fa amb moderació), sí que minimitza el seu potencial com a beguda aromàtica i plena de propietats antioxidants.

Si, malgrat tot, el dia a dia us obliga a reescalfar el cafè, recomanem no elevar la temperatura per sobre dels 60 graus. Això evita que es desencadenin de nou les mateixes reaccions químiques que s’han produït durant la preparació inicial. La clau és un escalfat uniforme i lent, preferiblement amb el foc o el vitro baix. Si es fa en el microones, recomanem reduir molt la potència i escalfar-ho en una tassa en intervals de 30 segons fins a aconseguir que la temperatura uniforme sigui de 60 graus.

Finalment, recomanem no reescalfar el cafè si porta llet o algun tipus de lacti, ja que podria alterar molt el sabor i la textura del cafè. En tot cas, l’ideal és no reescalfar un cafè que faci més de dues hores que estigui fet.