Què és el cafè americà?

El conegut com a cafè americà és una de les formes més esteses de gaudir d’aquesta beguda arreu del món. Però, què és exactament el cafè americà? La realitat és que hi ha un debat obert sobre això, amb una gran varietat d’enfocaments i opinions.

Per a uns, el cafè americà és el mateix que el cafè de filtre, perquè és la forma tradicional de preparar el cafè als Estats Units i en moltes altres parts del món. Per a uns altres, es tracta d’un cafè llarg d’aigua, és a dir, un cafè espresso amb aigua calenta.

En tots els casos, el cafè americà ha de ser un cafè més suau i que contingui molta més aigua que l’espresso. Hi ha qui diu que, en haver-hi més aigua, el cafè americà té menys cafeïna, però la veritat és que, com s’acostuma a prendre més quantitat d’aquesta beguda, la ingesta de cafeïna pot arribar a ser encara major que si es pren un espresso.

A l’hora de buscar l’origen del cafè americà, existeix una llegenda que assenyala la seva creació durant la Segona Guerra Mundial. Segons s’explica, aquest tipus de cafè té el seu origen en les tropes americanes que es van assentar a Itàlia durant aquells temps de guerra. Els soldats demanaven un cafè més suau i lleuger que els típics espresso i ristretto italians, perquè estaven acostumats al cafè de filtre. Per això, se’ls va començar a rebaixar el cafè amb aigua.