Què és el cafè torrefacte?

El mètode de torrat anomenat torrefacte consisteix a torrar els grans de cafè amb sucre. Normalment per a aquest procés s’utilitza la varietat de cafè robusta, que té inferior qualitat que l’aràbica. Durant el torrat, el sucre es fon i va caramel·litzant-se fins a cremar-se, embolicant el gra de cafè. Això genera una capa protectora que evita que els grans es facin malbé massa aviat, encara que el resultat sigui un cafè molt fosc, amarg, fort i amb sabor a cremat.

Sembla que l’origen del cafè torrefacte es troba a Sud-Amèrica, on en algunes zones mineres es creia que en afegir sucre a l’hora de torrar el gra de cafè natural, aquest podria protegir-se de l’oxidació i es conservaria durant més temps gràcies a la seva capa caramel·litzada.

Per a elaborar-lo, el sucre ha d’afegir-se uns minuts abans de refredar el cafè, tenint en compte que caramel·litza als 180°C i que a temperatures superiors es carbonitza. Aquesta addició provoca la formació d’una fina capa negra que embolica al gra i li confereix un característic color negre brillant.

Actualment el costum de beure cafè torrefacte es manté a Espanya, Portugal i Mèxic, on se sol barrejar el cafè natural amb sucre en proporcions que varien des del 10% fins al 60%.