Què és un barista?

Moltes vegades parlem en aquest bloc de la feina dels baristes, però mai ens hem parat a explicar en què consisteix exactament aquest ofici.

El barista és un professional especialitzat en l’elaboració de la beguda del cafè i, sobre tot, un cambrer. És a dir, un professional de l’hostaleria, des de la barra, on elabora el cafè, fins a la sala, on el serveix i dóna al client les explicacions pertinents.

El seu treball se centra a conèixer a la perfecció la màquina exprés amb la qual treballa i ser el responsable de convertir cada tassa de cafè en una obra d’art llesta per ser servida. Per a això, s’encarrega de revisar detingudament la qualitat del cafè pel seu origen, tractament rebut, tipus de torrat i mètode d’elaboració adequat per extreure les seves característiques. Així com també ha de revisar l’aigua, la seva temperatura, la frescor del producte, l’emulsió de la llet i el punt de mòlt, entre molts altres factors.

A més, ell és el responsable de crear la carta de l’establiment amb els diferents tipus de beguda, incloent els còctels amb el cafè com a ingredient, i usant diferents tipus de llets, essències i licors, entre altres.

Com a colofó final, en la majoria dels casos el barista s’encarrega de decorar amb latte art la tassa de cafè, amb l’objectiu de crear una experiència única i sensorial als clients.

Però ser un barista encara és molt més. Els que es dediquen a aquest ofici, com els baristes que tenim a Cafè Saula, són persones que transmeten a tot moment una gran passió pel món del cafè i intenten inculcar als clients tot el valor del treball i la cura que es posa a l’hora d’elaborar-ho. I és que el seu objectiu final és que cada tassa de cafè es converteixi en una experiència única.