En què consisteix el cafè de Sifó

Avui us parlarem del cafè de sifó, o també conegut com de buit, una modalitat que va ser inventada per Loeff of Berlin el 1830 però que no es va popularitzar fins que va entrar en escena Mme. Vassieux, una mestressa de casa francesa que va dissenyar i va patentar de forma comercial el seu ús el 1840.

Aquest tipus de cafè s’obté mitjançant l’ús de dues càmeres o recipients on la pressió i el buit produeixen un cafè completament net. El recipient per realitzar l’extracció es diu vac pot o sifó cafeter, i el seu principi de funcionament és l’expansió, a través de la calor, del vapor d’aigua del recipient inferior a través d’un tub estret cap al recipient superior, en el qual es conté el cafè.

Per explicar-ho de forma senzilla, quan el recipient inferior s’ha buidat s’aparta el sifó del foc, de manera que en baixar la temperatura, el gas es contreu i es crea un buit que arrossega de nou el líquid cap al recipient inferior, travessant un filtre en el procés que deixa un cafè net i ple de matisos, molt propi del cafè extret mitjançant degoteig o altres mètodes.

Aquí us deixem un vídeo molt il·lustratiu: