Quin és l’origen de la màquina espresso?

És una eina imprescindible en tots els bars i cafeteries. La màquina espresso forma part del nostre paisatge gastronòmic des de mitjans del segle XX. I encara que existeixen altres mètodes per a preparar el cafè, com el filtre, la cafetera bialetti o el frenchpress, és la màquina espresso la que ens permet servir el cafè de forma més ràpida en els locals de venda al públic. Malgrat la seva importància, poques vegades ens preguntem quin és el seu origen. Qui la va inventar?

Com succeeix constantment en la història, sempre hi ha algú que es queda amb la fama d’haver inventat alguna cosa, sense que es tingui en compte que potser ja hi ha hagut altres persones abans que han fet dissenys previs molt semblants, però sense haver arribat a patentar-los.

La versió més coneguda és que cap a 1901, i gràcies a les innovacions de la Revolució Industrial a Europa, va néixer la primera versió de la màquina espresso. Un sistema que pretenia fer, com el nom indica, un cafè de forma molt ràpida als clients de les cafeteries. Es diu que va ser el milanès Luigi Bezzara qui va registrar la patent per a aquesta màquina. No va ser fins al 1905 quan Desidero Pavoni va comprar la patent i va començar a produir la primera màquina espresso comercial: la Ideale.

Malgrat tot, hi ha documents en els quals consta que la primera màquina per a fer un cafè espresso va ser construïda pel francès Louis Bernard Rabaut el 1822. També consta que, el 1855, un altre francès anomenat Edouard Loysel de Santais va presentar una màquina semblant a l’Exposició Universal de París, i que era capaç de preparar dues mil tasses de cafè en una hora.

Anys més tard, l’italià Angelo Moriondo va mostrar un exemplar a l’Exposició General de Torí de 1884, i va obtenir la seva patent amb el número 33/256 amb data de 16 de maig del mateix any, segons el «Bollettino delle privative industriali del Regno d’Itàlia». Tal com s’indica en el registre, es tractava de “una nova maquinària de vapor per a l’elaboració econòmica i instantània de begudes de cafè”.

És precisament a partir d’aquesta màquina que, el 1901, el mecànic Luigi Bezzera decideix patentar-li noves millores. En el registre ja s’indica que es tracta de “innovacions en la maquinària per a preparar i servir immediatament cafè”.

Llavors, qui va inventar realment la màquina espresso? Només els que van viure aleshores ho saben del cert.