Diccionari de cafè: astringència, beneficiat i bourbon

Seguim amb el nostre particular diccionari sobre el món del cafè. En aquesta ocasió des de Café Saula desglossarem tres paraules cafeteres per entendre més en profunditat el seu significat:

Astringència:

Sensació tàctil d’una certa aspror percebuda a la llengua i produïda principalment per cafès de l’espècie robusta. És deguda a substàncies tànniques que produeixen la precipitació de la mucina, proteïna continguda a la saliva que produeix la sensació de suavitat a la llengua. Sempre negativa en el cafè, és la sensació de sequedat de la boca, que es pot manifestar com un retrogust.

Beneficiat:

Al procés de neteja i preparació del fruit se l’anomena “beneficiat”. Existeixen tres sistemes per realitzar el beneficiat del cafè: un és anomenat humit o “rentat”, un altre “sec” o “natural” i el mètode més recent: el “semiwashed”.

Bourbon:

És la varietat botànica de l’espècie cafè Aràbica Linné. És considerada com la varietat que procedeix directament de la què es va descobrir a Etiòpia i després es va conrear al Iemen. Al s. XVII el Sultà del Iemen va obsequiar al Rei de França Lluís XIV amb unes plantes de cafè que es van conrear a l’illa Bourbon (avui Illa Reunió) al Nord de Madagascar. Més endavant es van portar plantes d’aquesta illa a colònies franceses d’Amèrica. Al Brasil l’anomenat Bourbon Vermello va ser importat de l’Illa Reunió el 1864 i conreat a gran part del país. El Bourbon Amarelo va sorgir a Pederneiras, (Sao Paulo, Brasil), com a resultat de l’encreuament de Bourbon Vermelho i l’Amarelho de Botucatu, sent conreat a partir de 1945. Aquestes varietats de cafè Aràbica són conreades també a l’Argentina. La seva particularitat és que aporten notes dolces al cafè.