Què és el cafè d’origen?

Amb l’auge de les cafeteries i botigues gurmet, cada vegada es parla més del denominat ‘cafè d’origen’. Però, en què consisteix exactament?

Per a començar, el cafè d’origen es refereix purament a la matèria primera, als grans de cada varietat de cafè i a tot el que porten darrere. I no només es parla de si els grans són robusta o aràbica, o del tipus de torrat o mòlt, sinó de la seva traçabilitat: allò que permet a un expert diferenciar-ho en tots els seus matisos.

Un denominat ‘cafè d’origen’ és aquell que prové d’un únic productor original, és a dir, d’una regió, finca o camp d’un país en concret. Fins i tot de vegades defineix a un cafè procedent de la zona de cultiu concreta d’una hisenda, arribant a distingir entre sòls i altituds. No és el mateix, per exemple, un cafè de l’Índia que un de Costa Rica, però dins del mateix país també hi ha notables diferències entre les regions i els mateixos productors. Això és el que fa únic a cada cafè d’origen, perquè permet saber amb exactitud d’on procedeix cada gra, quina varietat és, com s’ha conreat i com s’ha processat.

I al final, un veritable expert en cafè coneix els principals orígens i sap què esperar de cadascun d’ells.