L’arribada del cafè a Europa: les primeres cafeteries

A Europa el cafè ja elaborat i preparat per a ser consumit va ser introduït pels comerciants venecians el 1615, és a dir, bastant abans que la planta fos importada pels holandesos. Així doncs, la primera ciutat europea que va comercialitzar el cafè va ser Venècia. També en aquesta ciutat, el 1625 es va obrir el primer local públic en el qual es podia consumir la nova beguda, és a dir, el primer cafè. Pocs anys després, el 1635 es va inaugurar a Londres el primer Coffee House, convertint-se ràpidament en el punt de reunió dels intel·lectuals del país.

A França es va obrir el primer cafè el 1671, però no va ser fins al 1684 que es va inaugurar el Cafè Procope, local que durant molts anys va marcar la vida intel·lectual i especialment literària de la capital francesa. A Viena, Franz Georg Kolschitzky va obrir el 1683 el cafè L’ampolla blava, aprofitant uns sacs de cafè (rebuts en pagament pels seus serveis a l’exèrcit) que havien deixat abandonats els turcs en la seva fugida després del cèrcol de Viena.

Pel que fa a Espanya, les primeres cafeteries es van obrir al voltant del 1715 i de seguida van adquirir la fama de ser els millors llocs per a assaborir un bon cafè. A Madrid cal destacar el Cafè Príncep i El Pombo, tots dos centres de reunió de polítics i intel·lectuals.

I segons consta en l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona, el primer cafeter instal·lat a la Ciutat Comtal es va registrar l’any 1783. Es deia Sr. Mariano Figueras i residia en el número 101 de les Rambles.